Pages

Saturday, June 25, 2016

ប្រវត្តិសាស្រ្តម្រេចកំពត

ខេត្តកំពត  ចំពោះដំណាំម្រេចមានភាពល្បី
ល្បាញខេត្តកំពតនិងអមដោយភ្នំ
ស្ថិតជាអាងទំនប់វារីអគ្គិសនីធំសម្បើម
និងត្រូវបានចាត់ទុកដោយអ្នកស្រុក
ជាច្រើនដូចជាការទទួលជ័យជម្នះយូរអង្វែង
នៃការតស៊ូរបស់ពួកគេក្រោមរបប
 កសិកម្មរបស់ប៉ុលពតយ៉ាងឃោរឃៅ។
ម្រេចត្រូវបានគេដាំដុះនៅក្នុង
ម្រេចត្រូវបានគេដាំដុះ


នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាអស់រយៈពេលជាងពាន់មួយ។
ម្រេចត្រូវបានគេដាំដុះនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជានិងជាពិសេសតំបន់កំពតអស់រយៈពេលជាង 1000 ឆ្នាំ  ចាប់តាំងពីពេលវេលានៃចក្រភពខ្មែរនិងស្ដេចដែលបានសាងសង់ប្រាសាទអង្គរ។ គណនីចងក្រងជាឯកសារជាលើកដំបូងគឺមកពីបេសកជនចិនលោក Zhou Daguan ដែលបានចងក្រងជាឯកសារយ៉ាងច្រើននៃអ្វីដែលយើងបានដឹងពីប្រវត្តិសាស្រ្តកម្ពុជានៅដើមឆ្នាំ - រួមទាំងម្រេច delectable ស្តាំរួមជាមួយប្រាសាទឫទ្ធានុភាពក្នុងគណនីដែលបានសរសេររបស់គាត់នៅពេលនោះ។កំពតគឺជាផ្ទះទៅកាន់កំពង់ផែសមុទ្រមួយនៅដើមពាក់កណ្តាលរបស់ 1800 ហើយនៅក្រោមកម្ពុជាគ្រប់គ្រងវាបានបើកវាជាទ្វារដើម្បីស្វាគមន៍នាវិកអឺរ៉ុបនិងឈ្មួញពីមហាសមុទ្រធ្វើពាណិជ្ជកម្មនៅក្នុងនិងទំនិញផ្សេងទៀតម្រេច។

ក្រុមអ្នកជំនាញខាងធ្វើម្ហូបបារាំងត្រូវបានគេយកជាពិសេសជាមួយនឹងម្រេចកំពតនិងបានចាប់ផ្តើមការធ្វើពាណិជ្ជកម្មដែលកំពុងរីកចម្រើនមានភោជនីយដ្ឋានចុងកំពូលនៅទីក្រុងប៉ារីស។
ចុងភៅមកពីទូទាំងប្រទេសបារាំងនឹងនៅទីផ្សារ dockside សុំដើម្បីទិញម្រេចក្រអូបនេះស្អាតពីខាងកើត។

នេះជាពេលវេលាកម្រិតខ្ពស់បំផុតសម្រាប់ផលិតកម្មនិងពាណិជ្ជកម្មនៃម្រេចកំពតគឺនៅក្នុងឆ្នាំ 1930 និងឆ្នាំ 1940 ជាមួយនឹងការរាយការណ៍ថាកំពុងត្រូវបានផលិត 100 តោនក្នុងមួយឆ្នាំពី 100 ហិកតានៃដីដាំដុះ។
ផលិតកម្មថ្ងៃនេះមានត្រឹមតែតោនក្នុងមួយឆ្នាំប៉ុន្តែ 15-20 នេះត្រូវបានកើនឡើងពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំដោយមានក្តីសង្ឃឹមក្នុងការស្តារតម្រូវការផលិតផលទៅខ្ពស់វាបានរីករាយក្នុងសតវត្សទី twentieth ដើម។ម្រេចកំពតត្រូវបានទទួលឋានៈជាផលិតផលសំគាល់ភូមិសាស្ត្រនៅក្នុងឆ្នាំ 2009 បន្ទាប់ពីយុទ្ធនាការជាយូរមកហើយជាមួយនិងការខិតខំធ្វើការទទួលបានពីសមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចកំពត។ នេះបានមកដល់លេចចេញជាថ្មីនៃការផលិតម្រេចជាការឥឡូវនេះវាគឺជាផលិតផលក្នុងតម្រូវការខ្ពស់និងការផ្គត់ផ្គង់ទាបមួយ - ផ្លាស់ប្តូរការផ្តោតអារម្មណ៍ប្រជាជនបានចាប់ផ្តើមកើនឡើងម្រេចរបស់ខ្លួនដើម្បីជាថ្មីម្តងទៀត។

ចាប់តាំងពីពេលនោះមកបានកើនឡើងជាលំដាប់ផលិតដោយមាននៅជុំវិញ 20-25 តោនត្រូវបានផលិតជារៀងរាល់ឆ្នាំដោយមានការស្តារលីងកសិដ្ឋានត្រូវបានផលិតធំជាងគេដែលចូលរួមចំណែកប្រហែល 40% នៃចំនួនសរុប។ ឥឡូវនេះមានចំនួននៃហាងលក់រាយម្រេច, កសិដ្ឋាន, និងអង្គការដែលទាក់ទងទៅនឹងការធ្វើពាណិជ្ជកម្មមួយដែលមាន។ តាមលោក Starling Farm គឺជាផ្នែកមួយសំខាន់នៃការផលិតម្រេចកំពតនិងការលេចចេញជាថ្មីនិងទីផ្សាររបស់វានៅជុំវិញពិភពលោក។នៅដើមឆ្នាំ 2000 នេះតម្លៃម្រេចដួលរលំពិភពលោកនិងការធ្វើកសិកម្មនៃរុក្ខជាតិម្រេចកំពតត្រូវបានបោះបង់ចោលជាបន្តបន្ទាប់ដោយកសិករក្នុងតំបន់។
Farmlink គឺជាក្រុមហ៊ុនកម្ពុជាដែលបានបង្កើតឡើងនៅប្រទេសបារាំងក្នុងឆ្នាំ 2006 ដោយជនបរទេសដែលបានធ្លាក់ក្នុងអន្លង់ស្នេហ៍ជាមួយតំបន់កំពត។

បេសកកម្ម FARMLINK គឺបឋមដើម្បីជួយកសិករប្រសើរឡើងនូវគុណភាពនៃម្រេចកំពតដែលពួកគេធ្លាប់មានមុនពេលខ្មែរក្រហមបានបញ្ឈប់ការធ្វើចម្ការដំណាំម្រេចពីឆ្នាំ 1975 ដល់ឆ្នាំ 1979 ។

ដោយធ្វើការដៃក្នុងដៃទាំងក្នុងស្រុកនិងអន្តរជាតិជាមួយកសិករល្បីឈ្មោះរបស់ប្រទេសបារាំងជាមួយចុងភៅនិងអ្នកជំនាញ Spice, កសិករក្នុងតំបន់និង Farmlink បានទទួលជោគជ័យក្នុងការនាំយកម្រេចកំពតតែមួយនេះដើម្បីឱ្យជីវិតត្រឡប់មកវិញ។

Farmlink បានធ្វើការដើម្បីលើកកម្ពស់ម្រេចកំពតដោយមានភ្ញៀវទេសចរនិងភោជនីយដ្ឋាននានានៅកម្ពុជាព្រមទាំងក្នុងចំណោមម្ហូបអាហារនិងហាង enthousisastics ល្អបំផុតនៅជុំវិញគ្រឿងទេសពិភពលោក។

កូនសៅរ៍គឺជាឃុំមួយក្នុងចំណោមឃុំចំនួនបួនដែលទទួលបានទឹកពីទំនប់ដំណាក់លោក Chang Aeur ពេញមួយឆ្នាំ។ ប្រជាជនដែលមានវ័យចំណាស់នៅទីនេះស្ទើរតែទាំងអស់នៃការដែលអង្ករឥឡូវកសិដ្ឋានសម្រាប់ការរស់នៅជាមួយ, ចាំកើនឡើងមុនថ្ងៃរះនិងធ្វើការរហូតដល់ព្រលប់ជីករុករកក្នុងអាងសាងសង់ទំនប់វារីអគ្គិសនីនិងការជីកប្រឡាយធារាសាស្រ្ត។រសជាតិ: កំពត peppercorns ខ្មៅគឺមានតែមួយគត់និងមានរសជាតិផ្កាអស្ចារ្យនិងមានក្លិនល្អណាស់។ កំដៅនៃម្រេចនេះបានកសាងទៅជាអាំងតង់ស៊ីតេរីករាយ។ រសជាតិរបស់ខ្លួនយឺតប្រាប់អ្នកកំដៅនៃម្រេចត្រូវបានចូលមកនៅលើ,
និងបញ្ចប់ដោយបន្លឺបន្តនៃអាំងតង់ស៊ីតេ។
នេះគឺជាវិធី peppercorns មួយស្រស់គួរភ្លក្សរសជាតិ។
  វិធីនេះអ្នកអាចរីករាយជាមួយនឹងរសជាតិនៃម្ហូបអាហារនិងម្រេចនេះ។ រសជាតិតែមួយគត់នេះធ្វើឱ្យវា peppercorns ខ្មៅល្អបំផុតក្នុងពិភពលោក។
  ប្រសិនបើអ្នកស្រឡាញ់ដើម្បីបរិភោគ peppercorns មួយ, យើងប្រាកដថាអ្នកនឹងស្រឡាញ់ peppercorns មួយខេត្តកំពតទាំងនេះ។
នៅពេលបារាំងបានគ្រប់គ្រងប្រទេសកម្ពុជា
  peppercorns មួយកំពតគឺពេញនិយមយ៉ាងខ្លាំងជាមួយនឹងមេចុងភៅនៅប្រទេសបារាំងនិងបណ្តាប្រទេសផ្សេងទៀតនៅក្នុងទ្វីបអឺរ៉ុប។ នៅពេលដែលអ្នកបានបរិភោគ peppercorns ខ្មៅដែលដាំដុះនៅក្នុងខេត្តភាគខាងត្បូងនៃប្រទេសកម្ពុជាកំពត
អ្នកនឹងយល់ថាហេតុអ្វីបានជាវាគឺជាពេលដែលល្បីលើពិភពលោក។ បទពិសោធអ្វីដែលធ្វើឱ្យម្រេចនេះបានស្វែងរកបន្ទាប់ដូច្នេះដោយមេចុងភៅឆ្ងាញ់ទូទាំងពិភពលោក!

ការស្រាវជ្រាវលើទំនប់វារីអគ្គិសនីនេះគឺខ្វះខាតទេប៉ុន្តែអ្នកស្រុកបាននិយាយថាការសាងសង់បានចាប់ផ្តើមនៅក្នុងអ្វីដែលជាការរួចទៅហើយមុនពេលដែលឆ្នាំរឹងមាំរបស់កុម្មុយនិស្តប៉ុលពតបានគ្រប់គ្រងប្រទេសទាំងមូលនៅក្នុងខែមេសាឆ្នាំ 1975

លោកសុខងិនភេនអាយុ 59 ឆ្នាំបានអនុវត្តហើយ packed ភាពកខ្វក់ដោយដៃដើម្បីបង្កើតទំនប់ជុំវិញបឹងដែលមនុស្សបង្កើតឡើងបានធំ។ នាងចងចាំបានលាក់ខ្លួនពីយន្តហោះពីរគ្រឿងដែលជាសត្រូវដែលត្រូវបានកំពុងហោះហើរលើអាកាសក្នុងឆ្នាំ 1974

នាងបានប្រាប់ថា: «យន្តហោះនេះបានធ្វើឡើងគ្រាប់បែកនេះដូច្នេះនៅពេលដែលយើងបានឮយន្តហោះពីរគ្រឿងនោះយើងនឹងគ្របដណ្តប់ខ្លួនយើងជាមួយនឹងស្លឹកខណៈពេលដែលយើងបានអនុវត្តនៅលើផែនដីនេះ»ក្នុងអំឡុងពេលដំណើរទស្សនកិច្ចមួយទៅកាន់តំបន់នោះកាលពីដើមខែនេះ។

ធ្វើការនៅក្នុងក្រុមនៃពួកដប់ពីរនាក់លោកស្រីងិនភេន, បន្ទាប់មកក្មេងជំទង់បម្រើការងារសម្រាប់ម៉ោងនៅលើចុងឃ្លានហើយជាញឹកញាប់ឈឺពីគ្រុនដោយសារជំងឺគ្រុនចាញ់ដើម្បីបង្កើតរចនាសម្ព័ន្ធឥឡូវនេះនាងបានពឹងផ្អែកលើការទឹកដើម្បីស្រោចស្រពស្រែ 1 ហិកតារបស់នាង។

«ខ្ញុំបានទទួលរងយ៉ាងច្រើនខណៈពេលដែលការសាងសង់ទំនប់វារីអគ្គិសនីនេះ។ នាងបាននិយាយថាប៉ុន្តែវាគឺល្អឥឡូវនេះដោយសារតែមនុស្សមានទឹកដោយឥតគិតថ្លៃ»

ដោយសារតែការងារត្រឡប់មកវិញនាងបានបំបែកនិងអ្នកផ្សេងទៀតបានធ្វើអស់រយៈពេលជាច្រើនទសវត្សរ៍មកហើយ, គ្រោះរាំងស្ងួតចុងក្រោយនេះដែលបានបំផ្លិចបំផ្លាញច្រើននៃអង្ករចិញ្ចឹមជីវិតប្រទេសជាពិសេសបានទៅមិនមាននរណាកត់សម្គាល់កសិករភាគច្រើនដោយលោកស្រីងិនភេននិងស្វាមីរបស់នាងលោក Lam ដូនកែវ, 71

លោកដូនពេញបាននិយាយថា "ខ្ញុំឮថាមានមនុស្សផ្សេងទៀតមិនមានទឹកគ្រប់គ្រាន់»។ "ខ្ញុំមានអំណរគុណជាខ្លាំងដែលខ្ញុំមានទឹកពីទំនប់វារីអគ្គិសនីនេះខណៈពេលដែលតំបន់ផ្សេងទៀតស្ងួត»

មានមនុស្សជាច្រើន, ទោះជាយ៉ាងណា, ដែលមិនបានរស់នៅបានដើម្បីមើលឃើញផ្លែឈើនៃកម្លាំងពលកម្មរបស់ពួកគេបាន។ យុឪ្យ, 51, បានឱ្យដឹងថាសោកនាដកម្មកម្មករដែលគ្មានបទពិសោធជាញឹកញាប់បានវាយប្រហារនិងការខ្វះអាហារូបត្ថម្ភ។

«ស្ត្រីម្នាក់ត្រូវបានគេសាងសង់ទំនប់វារីអគ្គិសនីនេះហើយវាបានដួលរលំនិងទឹកបោលតាមរយៈការបានយ៉ាងឆាប់រហ័សនិងសម្លាប់នាង។ នាងបាននិយាយថានាងត្រូវបានគេសែងចេញ»

លោកស្រីឪ្យនិយាយថាមនុស្សរាប់ពាន់នាក់នៃប្រជាជនបានធ្វើការពីចុងឆ្នាំ 1973 ដល់ឆ្នាំ 1979 ដើម្បីសាងសង់ទំនប់វារីអគ្គិសនីនិងរក្សា, ផ្នែកខ្លះនៃការបែកបាក់ហើយដែលជាញឹកញាប់ត្រូវបានកសាងឡើងវិញ។

នាងបាននិយាយថា: «បន្ទាប់ពីរបបប៉ុលពតខ្ញុំបានដឹងថាត្រូវបានគេសម្លាប់ប្រហែល 10,000 ទំនប់វារីអគ្គិសនីនេះដោយសារតែនៅជុំវិញផ្នូររបស់ពួកគេត្រូវបានជីកឡើង»

ទោះបីជានៅតែទទួលរងពីបញ្ហាដោយសារតែការត្រូវបានគេបង្ខំឱ្យធ្វើការនៅលើជើងដែលខូច, ស្រីឪ្យបានប្រាប់ថានាងមានមោទនភាពចំពោះអ្វីដែលនាងបានជួយបង្កើត។

"ខ្ញុំមិនសោកស្តាយ។ ខ្ញុំសប្បាយចិត្តនឹងអ្វីដែលខ្ញុំបានកសាងឡើង។ នាងបាននិយាយថាឥឡូវនេះខ្ញុំមានទឹកគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ធ្វើកសិកម្ម»

ទោះបីជាការសាងសង់ទំនប់នេះបានផ្គត់ផ្គង់សហគមន៍មូលដ្ឋានដោយគ្មានការផ្ទុះអាវុធជាច្រើនទសវត្សរ៍មកជួសជុលទ្វារទឹកចំនួនបីរបស់ខ្លួនគឺមានយូរហួសកាលកំណត់, Peav លោកប៉ាចដែលជាបន្ទុកក្នុងការឆ្លើយតបទៅនឹងសំណើសុំទឹកបានឱ្យដឹងថា។

ទ្វារកណ្តាលត្រូវកោងដូចធ្នូម៉ាញ់មួយនិងក្រហមជាមួយ rust និងលោកប៉ាចបាននិយាយថាវាត្រូវចំណាយពេលក្នុងការបើកបុរសបីនាក់។

"នាយកដ្ឋានធនធានទឹកខេត្តបានប្រាប់យើងថាពួកគេនឹងជួសជុលវានៅចុងបញ្ចប់នៃខែនេះ, ប៉ុន្តែឥឡូវនេះមានភ្លៀងធ្លាក់បានចូលមកហើយវាជាការពេញលេញ។ លោកបាននិយាយថាវាត្រូវការដើម្បីឱ្យស្ងួតដើម្បីជួសជុលវីស "។

ចំការដំណាំមង្ឃុតចេកនិងម្រេចដែលមានទំហំធំបានចាប់ផ្តើមក្នុងការប្រើម៉ាស៊ីនអគ្គិសនីពីបឹងដើម្បីលួចបានដោយគ្មានការអនុញ្ញាតប៉ុន្តែលោកប៉ាចនិយាយថាលោកមិនមានការព្រួយបារម្ភជាពិសេស។

លោកបានថ្លែងថា: «វាជាការតែងតែគ្រប់គ្រាន់, យើងមិនបារម្ភអី "នៃរាងកាយ 700 ហិកតានៃទឹក។

ភាគច្រើននៃសហគមន៍មានអាកប្បកិរិយាឈប់សម្រាកដូចគ្នានេះដែរពាណិជ្ជកម្មកសិដ្ឋានឆ្ពោះទៅរកគូរពីអាងស្តុកទឹកដែលបានកសាងឡើងនៅក្រោមរបបកុម្មុយនិស្តមួយសកម្មប្រយុទ្ធ។

ម្រេចកំពតគឺមានតំាងពីយូយារណាស់មកហើយតែមកដល់ឥលូវនេះម្រេចកំពតក៍មានការល្បីល្បាញហើយគេក៍បានបងើ្តតសមាគមមួយឈោ្មះ សមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចកំពតសរេសរជាអក្សរកាត់ថាសលមកនិងសរេសរជាភាសាអង់គ្លេសថា Kampot  Pepper Promotion Associationអក្សរកាត់KPPAហើយសលមកត្រូវបានបងើ្តតទ្បើងនៅឆ្នំា២០០៨ហើយមានរយពេលធើ្វសកម្មភាពមិនកំណត់។សមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចកំពត(សលមក)មានទីស្នាក់ការកណ្តលតំាងនៅភូមអង្គរជ័យទីមួយឃុំដំណាក់កន្ទួតខាងត្បូងស្រុកកំពង់ត្រាចខេត្តកំពត។សមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចកំពតគឺជាសមាគមអព្យាក្រិត្យមិនប្រកាន់ពូជសាសន៍ពណ៌សម្បុរសាសនាមិនធ្វើឧបករណ៍នយោបាយក្នុងនោះរួមទំាងមិនផ្តល់មធ្យោបាយជាសំភារ:ហិញ្ញវត្ថុធនធានមនុស្សដើម្បីគំាទ្របេក្ខជនឬបំរើអោយគណបក្សនយោបាយណាមួយទ្បើយ។សមាគមនេះបំរើតែផលប្រយោជន៍ដល់សាធារ:តែប៉ុណេ្ណះ។(សលមក)បងើ្តតទ្បើងក្នុងគោលបំណងដើម្បីការពារនិងផ្សព្វផ្សាយទេពសល្យផលិតករនិងកិត្តិនាមដ៍ល្បីល្បាញនៃគុណភាពម្រេចកំពតសំរាប់ផលប្រយោជន៍ដល់កសិករអាជីវករនិងអ្នកបរិភោគផ្សព្វផ្សាយនិងលើកតំកើនកិត្តិនាមផលិតផលម្រេចកំពតដោយការបងើ្តនគុណភាពនិងទប់ស្តាត់ការក្លែងបន្លំផលិតផល។
តំបន់ភូមិសាស្រ្ត
    តំបន់ដែលអាចផលិតម្រេចកំពតបានលុះត្រាតែស្ថិតនៅក្នុងស្រុក/ក្រុងដូចជាស្រុកកំពង់ត្រាចស្រុកដងទង់ស្រុកទឹកឈូកស្រុកឈូកនិងក្រុងកំពតខេត្តកំពតក្រុងកែបនិងស្រុកដំណាក់ចង្អើរខេត្តកែប។
ដីដំាដុំះ
    ចំការម្រេចត្រូវស្ថិតនៅលើដីទួលឬតាមជើងភ្នំ។ចំការម្រេចទំាងនោះត្រូវរៀបចំទ្បើងនៅលើប្រភេទដីមានថ្មបាយក្រៀមថ្មដីខ្សាច់ដែលមិនជំាទឹក។ចំពោះស្ថានភាពដីផ្សេងទៀតដូចជាដីវាលរាបនិងខ្ពង់រាប។ចំការម្រេចត្រូវស្ថិតនៅតំបន់ងាយបញ្ចេញទឹកឬលើដីជំរាលពីធម្មជាតិ។នៅជុំវិញចំការម្រេចត្រូវរៀបចំប្រទ្បាយព័ទ្ធជុំវិញដែលមានជំរៅយ៉ាងតិច០.៨០ម៉ែត្រសម្រោះទឹក។
ការដុំាដុំះ
           
     ដំាជាជួរពីគុម្ពមួយទៅគុម្ពមួយមានចន្លោះយ៉ាងតិច១,៨០ម៉ែត្រដើម្បីងាយស្រួលដល់ការដាក់ជីធម្មជាតិ(អាច៍សត្វនិងដីឆៅ)ផលិតករត្រូវសង់រោងដើម្បីផ្ដល់ម្លប់គឺធាងដូងបាំងពីរខាងនិងពីរលើរដល់ដាំនាំម្រេចចាប់ពីរពេលដាំម្រេចរហូតដល់ម្រេចមានអាយុយយ៉ាង
តិចបីឆ្នាំហើយយើងត្រូវចង់វារហូតដល់ផុតជន្លុងហើយយើងបេះផ្ការបស់វាចោលរយះពេលបីឆ្នាំទើបយើងទុកផ្លែរបស់វា។
ការថែរទាំ
            ប្រើតែជីសរីរាង្គ(ដាក់ដីឆៅបន្ថែមជីលាមកសត្វនិងជីសរីរាង្គផ្សេងៗទៀតដែលអាចប្រើប្រាស់បាន)។ត្រូវដាក់ជីយ៉ាងតិចមួយដងក្នុងមួយឆ្មាំនៅចន្លោះខែឧសភានិងខែកក្កដាតែនៅឆ្នាំទី៤អាចដាក់ឬមិនដាក់ក៏បានធ្វើការស្រោចស្រពនៅរដូវប្រាំងចំការម្រេចនៅមិនឆ្ងាយពីប្រភពទឹកនិងអាចរៀបចំដើម្បីសម្រួលដល់ការស្រោចស្រព។ប្រសិនបើកម្រិតដីនៅមិនទាន់គ្រប់គ្រាន់ដើម្បីការពារម្រេចទាល់និងទឹកឡើងត្រូវដាក់ដីឆៅយ៉ាងតិចមួយដងក្នុងរយះពេល២ឆ្នាំ។ចាប់ពីខែមិថុនាដល់ខែឆ្នូផលិតករត្រូវពូនជ្រោយដីនៅជុំវិញគល់ដើម្បីបំបែកដីនិងធ្វើអោយទឹកជ្រាបានល្អនិងសម្លាប់ល្អិតចង្រៃនៅក្នុងដី(កណ្តៀរ)ហាមប្រើប្រាស់ថ្នាំសំលាប់ស្មៅ។
 ផលិតផល
  ម្រេចខ្មៅនិងក្រហម ផលិតករអាចប្រមូលផលម្រេចខ្មៅនិងក្រហមចាប់ពីថ្ងៃទី១ខែមករាដល់ថ្ងៃទី៣១ខែឧសភាគឺនៅពេលដែលទងម្រេចមានពណ័លឿងរហូតដល់មានទុំខ្លះៗប។ យើងអាចប្រមូលម្រេចជាគួឬជាគ្រាប់។ ម្រេចត្រូវបានប្រមូលផលច្រើដងនៅក្នុងរដូវប្រមូលផល។ម្រេចក្រហមផលិតចេញពីការប្រលេះគ្រាប់ម្រេចទុំពីគួរម្រេចនៅពេលកំពុងប្រមូលផលឬក្រោយពេលប្រមូលផលផលិតករជ្រើសរើសគ្រាប់ម្រេចទុំចេញពីគួរដែលបានប្រមូលផល។
   ម្រេចសរផលិតចេញពីម្រេចទុំ។ត្រូវយកម្រេចទុំទៅស្រុះទឹកពុះយ៉ាងយូរប្រាំនាទីនិងត្រាំទឹកត្រជាក់យ៉ាងយូរ៤៨ម៉ោងបន្ទាប់មកសំអាតសំបកចេញដើម្បីទទួលបានម្រេចសរ ម្រេចបៃតងឬម្រេចខ្ចីអាចប្រមួលផលបាននៅគ្រាប់រដូវ។
កំពតត្រូវបានគេដាំដុះ peppercorns មួយនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា។ stalks នេះត្រូវបានគេបរិភោគផងដែរដូចជានៅក្នុងខេត្តកែបកម្ពុជាដែលជាកន្លែងដែលពួកគេកំពុងខ្ទះចៀនជាមួយនឹងសត្វមឹកនៅផ្សារក្តាមនេះ។ [1] កាលពីខែកក្កដាឆ្នាំ 2015 ស្រុកចំនួនប្រាំមួយនៅក្នុងខេត្តភាគខាងត្បូងនៃខេត្តកំពតមានកសិដ្ឋានម្រេចខណៈពេលដែលទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេសគ្រឿងទេសនេះភាគច្រើន នៅអឺរ៉ុប, សហរដ្ឋអាមេរិក, ជប៉ុន, កូរ៉េខាងត្បូងនិងតៃវ៉ាន់។ ម្រេចកំពតបានទទួលឋានៈជាអង្គការពាណិជ្ជកម្មពិភពលោកជាការចង្អុលបង្ហាញភូមិសាស្រ្ត (GI) នៅឆ្នាំ 2010 ចងគុណភាពនៃផលិតផលនេះទៅប្រភពរបស់វា។ តម្រូវការអន្តរជាតិសម្រាប់ផលិតផលនេះបានកើនឡើងចាប់តាំងពីពេលនោះមក។ ទោះជាយ៉ាងណា, ទំហំនាំចេញប្រចាំឆ្នាំគឺមានទំហំតូចមានន័យផងដែរក្រោម 50 តោននៅឆ្នាំ 2014.។ដើម្បីមានសិទ្ធិទទួលសម្រាប់ការផលិតម្រេចកំពត, ដីមិនមានតែមួយគត់ដើម្បីត្រូវបានស្ថិតនៅក្នុងតំបន់ភូមិសាស្រ្តដែលបានកំណត់ព្រំដែន, ប៉ុន្តែមានផងដែរដើម្បីបំពេញតាមលក្ខខណ្ឌជាក់លាក់ទាក់ទងទៅនឹងដីនិងទីតាំងរបស់ខ្លួនជាការអភិវឌ្ឍនៅក្នុង "វិធីសាស្រ្តផលិតកម្ម" ។ ផលិតកម្មកែច្នៃនិងការវេចខ្ចប់មានត្រូវបានធ្វើនៅក្នុងតំបន់ភូមិសាស្រ្តដែលបានកំណត់ព្រំដែន។អ្នកផលិតម្រេចកំពតទាំងអស់ប្រកាន់ខ្ជាប់ទៅនឹងម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រទំនិញដែលគ្រប់គ្រងដោយ ECOCERT ។ ពួកគេបានជួបលក្ខណៈវិនិច្ឆ័យនៃការចង្អុលបង្ហាញភូមិសាស្រ្តព្រមទាំងលក្ខណៈពិសេសយ៉ាងតឹងរឹងទាក់ទងនឹងការផ្ទុកម្រេចកំពត។

កសិដ្ឋានកំពតប្រើតែជីធម្មជាតិនិងថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត។ កាត់ម្រេចទាំងអស់ត្រូវតែមានប្រភពដើមមកពីវល្លិម្រេចកំពត។ វល្លិត្រូវបានគេដាំនៅលើរយកោដិលីនេអ៊ែរតូច។ ទំហំនៃការយ៉ាងហោចណាស់ 1,80 ម៉ែត្រមួយនឹងញែកវល្លិជាមួយនឹងទីតាំងដែលមើលឃើញមួយសម្រាប់ការបញ្ចូលនៃជីធម្មជាតិនិងដីថ្មី។ ជំរកមួយត្រូវបានសាងសង់ឡើងនៅចម្ការនិងរក្សាការផ្តល់នូវស្រមោលដែលបានទៅវល្លិម្រេចយ៉ាងហោចណាស់រហូតដល់ពួកគេមានអាយុ 3 ឆ្នាំ។ ក្បាលដីនីមួយនៃម្រេចគួរពង្រីកដើម្បីអនុញ្ញាតឱ្យប្រព័ន្ធបង្ហូរ

0 comments:

Post a Comment